Kajsas filosofi

”En häst gör alltid så gott den kan, är alltid utan skuld och vet faktiskt inte varför den är där den är …”

Så kan min syn på hästar och ridning sammanfattas. Vill vi ha ett bra och framgångsrikt samarbete ligger det på oss människor att se till så hästen har de bästa möjligheterna att utföra det vi önskar. Jag tycker om hästar, alla hästar, och det gör att jobbet är roligt ännu efter alla år.

Jag försöker vid träningarna alltid ge mina elever ”verktyg”, kunskaper och sätt att arbeta med hästarna när jag inte är med. Att öka elevernas insikt om hur hästen fungerar som individ, dess rörelselära och hästkunskap i stort ser jag som lika viktigt som själva ridningen.

Alla ryttare har olika förutsättningar utifrån hästmaterial, ekonomi och inte minst tid. Men alla, både ryttare och hästar kan utvecklas och bli bättre. Vi sätter bara olika mål.

Att försöka hitta det bästa i varje häst och hitta metoder för att utbilda så långt det är möjligt är stimulerande. Det är lika roligt att se en treårig valpig häst klara en galoppfattning bra som att skratta ihop med en elev när de första bytena i varje äntligen fungerar.

Det är roligt att få rapporter från lyckade tävlingar och framgångsrik vardagsridning. Och lika viktigt för mig är att kunna stötta i perioder när ridningen kör fast eller om hästen inte mår bra.

En bra dag för mig på jobbet är när hästar och ryttare hittar något tillsammans, alltså när poletten ramlar ner.