Böj mer, eller?

När tiden finns att slösurfa på nätet faller oftast min blick på något hästrelaterat, jag är lätt yrkesskadad.(Det kan ibland handla om annat, som hur man renoverar gamla hus eller liknande.)Nyss läste jag en intervju med en av domarna som dömde ponny-SM den gångna helgen. Den danska 5-stjärniga domaren Lone Dichmann menar att det finns många ekipage som hittat fin och passande musik till sina kürer, men att ryttarna har tydlig problem med att böja ponnyerna korrekt i öppna och sluta.

Just den där omtalade böjningen i skolorna, den orsakar ofta diskussioner. Jag vet inte hur många protokoll jag läst där kommentaren på skolorna varit: ”För lite böjning!” Ryttarna kommer hem och tycker de böjt tillräckligt, som på träning, men bedömningen tyder på annat.

Att rida skolor är inte ett dugg svårt när lösgjordhet, samling och allt annat är på plats. Ingenting är svårt när man kan, men just skolor och framförallt att få till böjningen i hästens bål det är svårt på riktigt.

Skolor

”Skolor kallas de rörelser där hästen rör sig i böjning sidvärts framåt, jämnt böjd i längdaxeln och samlad.Takten, tempot och flytet i rörelsen ska bibehållas.”

Plättlätt för den som kan ta till sig och tolka informationen …

Hur mycket går det att böja en häst i bålen, det är en intressant fråga och hur mycket  av det ska till för att böjningen ska anses tillräckligt? Vi kan tänka jämförelsen ponnyekipage med en 10-årig ryttare och en elitryttare i världstoppen. Alltså FEI-program ponny vs Grand Prix.

Jag hittade en artikel med en film från Aachen där Cathrine Dafour och Cassidy vinnaren i en GP Kür rider. Hur mycket böjd är Cassidy kan jag fundera över? Jag kollade vad domarna satte på hennes slutor och betygen är:

Halfpass right (collected trot)      7,5 – 8

Halfpass left   (collected trot)      6,5 – 8

Halfpass right (collected canter)  7,0 – 8

Halfpass left   (collected canter)  7,5 – 8

Domarna är överens om att hennes slutor är från godkänt med + till bra, förhoppningsvis beroende på var de sitter. Så jag är inte så förvånad om ponnyryttarna kan ha lite svårt att få till böjning och rida korrekt i skolorna. Det är uppenbarligen hur svårt som helst att få till det.

foto: Ida Röök Svalander

I TR II står följande beskrivning:

– Böjningen ska inte överdrivas, då det inverkar menligt på
rytmen, balansen och flytet.

 – Öppna: Hästens böjning i inre sidan ska vara så stor att inre bak och yttre framhov går på samma spår (tre spår) i en konstant
vinkel mot spåret om ungefär 30 grader. 

 – Sluta längs långsidan: Framdelen ska gå på spåret och bakdelen innanför, varvid det
yttre benparet – framifrån sett – trampar framför och förbi det
inre. Hästens panna ska vara vinkelrät emot linjen. Hästens
böjning i inre sidan ska vara så stor att yttre bakhoven går cirka
en hovsbredd innanför inre framhoven (fyra spår) i en konstant
vinkel mot spåret om ungefär 35 grader.

 – Diagonal sluta: Vid ridning av diagonal sluta ska hästen vara i det närmaste
parallell med långsidan, men framdelen ska leda något i rörelseriktningen. Det yttre benparet trampar framför och förbi det inre.
I galopp utförs slutan som en serie galoppsprång framåt-sidvärts. 

Håll med om att det lämnas utrymmet för tolkning av utförandet?! Särskilt om man tittar på öppnan. För det korrekta utförandet med tre spår behövs inte särskilt mycket böjning i längdaxeln.

Det finns mycket att fundera om vad det gäller skolor och dess utförande men detta får räcka så länge. Slut för idag, nu ska jag spela rak golf!

Hej hopp /Kajsa

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.