Hoppla Brunte!

Hoppla Brunte! Det är ett av mina favorituttryck i jobbet såväl som i övriga livet. T ex är det bättre att lite vänligt mumla ”Hoppla Brunte” när föraren i bilen framför mig väntat en kvart vid väjningsplikten fast det inte finns en bil i sikte på norra halvklotet än att fräsa: ”Flytta på dig skitgubbe!!”

Uttrycket funkar nästan alltid för att få mina ryttare att förstå att de borde agera, eller se ridningen på rätt nivå när allvar och frustration infinner sig. Sätt fart och ha humorn i behåll!

På tal om humor, att hålla mig allvarlig när jag läser svaren på mitt inlägg på fb häromdagen är helt omöjligt.

Frågan var: ” Vilket ord eller uttryck i ridsporten tycker du är mest svårförståeligt eller totalt obegripligt?”

Det utryck som flest angav som svårtolkat var faktiskt ”gå på tygeln”. Jag ska försöka samla ihop svaren och göra någon form av sammanställning, arbetsnamnet på det projektet är ”Har du verkligen fattat galoppen?”

Eftersom jag har en mycket livlig fantasi föddes det en liten historia i kölvattnet av detta:

Det ska f–n vara häst!

Att vara en ridhäst enligt regelboken eller ridinstruktionen är faktiskt helt omöjligt. Det finns ingen hejd på vad vi förväntas göra eller kunna, OM det ska gå rätt till.

Vi SKA gå på tygeln, Det är faktiskt en ren balanskonst för en fyrfoting att balansera på en smal rem! Som om inte det vore nog ska vi samtidigt gå på linjen, men stackars oss om vi går på bogarna! Hur nu det är möjligt, har någon sett en häst utan framben vara ute och gå?

Vi ska vara framför skänkeln men absolut inte bakom hand, det blir inte mycket utrymme kvar att röra sig på. Gå med bra kontakt, inte hänga i handen. Vilken häst hänger i handen om vi fick bestämma själva tror ni? Gå eller arbeta över ryggen, jag går med mina ben… Gå med ett rejält påskjut! Jo jag sa just att jag går med mina fyra ben, något påskjut har jag aldrig sett att jag skulle ha.

Halsen ska vara välvd och buren! Jag har hellre huvudet neråt på sträckt hals så jag kan nå maten på marken.

Taktmässig trav, rund och bärig galopp och ren och fyrtaktig skritt… Jaha, allt det där ska jag kunna göra med dig på ryggen!?

Spring själv får du se hur det bli. Kolla om du är genomsläpplig i sidorna, att du säkert inte sitter fast eller tvärtom kanske får en ohejdad vilja att förböja dig någonstans?

Förresten, om jag mot förmodan skulle vara stel eller sitta fast i någon sida är det väl ditt fel? Det var faktisk du som hade befälet och red senast. Det är däremot bra är om du sitter fast, i sadel, så du inte skumpar runt i sadeln och stör mig.

På tal om att vara stel eller stark så är jag är alltid starkare än du. Fast inte stark i munnen, det är inte min grej. Jag är en känslig typ med sammetslen mule…

Tänk på detta nästa gång du sätter foten i stigbygeln ryttar´n!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s