Lätt som en plätt

Enkelt är bra, med rätt förutsättningar så blir det mesta enkelt. Eller lite mindre svårt…

Tittade på ett klipp från helgens internationella tävlingar där den danska ryttaren Anna Kaspaszarak visade upp sin? mycket imponerande unghäst.

Det vore oerhört korkat att säga att det är lätt att rida dressyr på en sådan häst men det underlättar onekligen en liten aning att ha de kvalitéerna den visade upp.

En känd svensk tränare hade kommenterat klippet med orden ”En komplett häst”, huvudet på spiken skulle jag säga. Bara att gratulera de ryttare som får en sådan häst att utveckla.

Sen läste jag i Hippson om tömkörning. Anders Eriksson lämnade i en artikel en handfull råd till den mindre rutinerade linföraren. Tömkörning kan förefalla enkelt men jag hävdar att det är en svår konst och där verkar Anders och jag vara överens.

”Tajming är svårt att lära ut, men den kommer med erfarenhet och rutin, avslutar Anders.”

Jag har tränat på tömkörning de sista 35 åren och är bra på det om än långifrån fullärd. Det jag oftast tänker på när jag får tömmarna i händerna är något som Hans Wikne, bl a chef på ridskolan Strömsholm och även  duktig tränare, sa till mig en gång när jag övade under hans handledning.

”Kajsa, tänk på att du blir väldigt stark i handen när du tömkör, längden på tömmen gör att din styrka ökar med kvadraten jämfört med när du har en tygel att hantera. Du vinner aldrig nåt på att dra ihop eller spänna in hästen”

Ungefär så sa han och det ringer i mina öron när jag sätter på tömkörningsgjorden. Bra förebilder ger användbara kunskaper och en sund inställning tycker jag. Och den som tycker det är lätt att tömköra den kan jag bara gratulera.

Har under dagen också haft kortare utvärderingar med några av mina ryttare som tävlat på olika platser i helgen. Det jag gillar bäst är de objektiva beskrivningarna av bra och mindre bra saker i uppvisningarna. Inget gnäll på hästarnas tillkortakommanden utan genomgående positva utvärderingar och koncisa värderingar för att sen kunna träna vidare mot de målen vi satt upp. Då, när ryttarna tänker så är jag en stolt tränare. Då är det lätt…

Till sist, det som verkligen står ut i kategorin ”Plättlätt”, är detta tips för krånglande bakknän som jag hittade på fb för ett tag sen. Jag har försökt göra lite vetenskaplig research om ”Gröngröt” och dess ev verkan men inte hittat något som stärker påståendena. Så jag lämnar till läsarna att bestämma om ni vill tro eller inte.

Det ser nyttigt ut så man kan kanske äta det som sallad till middagen?

 

grongrot

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s