Remontridning

”Remont (från franskans remonter som bland annat betyder förse med nya hästar) är en unghäst som genomgår grundläggande utbildning.”  Wikipedia

Det håller på… Alltså jämförelserna om vem som kan vad om ridning i allmänhet och unghästutbildning i synnerhet. Någon kan och vet precis hur det ska ridas på en unghäst och en annan vet precis hur man inte ska rida på samma häst.

Vem som rider bäst eller mindre bäst är i min värld inget som avgörs i 568 meter långa trådar på fb.

Själv har jag svårt för all generalisering, det finns många duktiga hästutbildare i vårt land. Det är ju fler unghästar som rids in per år av långt fler utbildare än de vi ser på championaten. Det är tävlingsmomentet som ställer saken på sin spets och tävlat har vi människor gjort sen urminnes tider.

Genvägarna är många och uppfinningsrikedomen att utveckla dem är stor. Spektakulära, vidlyftiga gångarter är vinnande. Men, en långsamt växande tall ger rakt och stark virke, det är något att fundera på

Kunskap, tid och ödmjukhet inför uppgiften ser jag som det viktigaste ingredienserna när det gäller den unga hästens utbildning. Tävlingsmomentet gör sig bäst som bonus till de individer som är klara, starka och friska när det är dags.

Det är lite som med barn och tävling. Elitsatsning för barn,(yngre än 12år) är inte tillåtet i  sport och fritid inom den kommunala verksamheten. Men, det finns de som kringgår den regeln också.

När jag gick RIK I på Strömsholm, mitt i smällkalla vintern, red vi in unghästarna i flock utomhus nere på Löten. Bosse Ljungqvist styrde med järnhand. Målet då var att samtliga hästar  skulle gå att rida i avdelning i skritt, trav och galopp efter genomgången kurs på tre månader. Basta.

dsc_1335 dsc_1334

Kan upplysa om att det är ganska lätt att rida in hästar som går på lösdrift, särskilt när de ska pulsa i djupsnö.

En häst bråkade, han var e. Krevad och ingen var förvånad. Tjejen klarade inte målet för hon bröt revbenen men vi andra kom upp på den och den gick att trava på. Magister Ljungqvist hade en del bra knep!

Remontutbildning som det hette förr, var ganska prestigelös. Om någon hade sagt att en häst skulle vara klar att konkurrera i internationell Grand Prix-dressyr när den var 8-9 år skulle den betraktats som tokig.

Jag är tämligen övertygad om att en bra häst blir en bra tävlinghäst oavsett om den inte gått ett eller fler av årgångschampionaten. Jag tror också att en bra häst hittar sin köpare utan att den visat upp sig som 3- eller 4-åring om det är det saken handlar om.

Nu kommer jag in på det som väckte mina funderingar idag och det är något som kallas för A2R. Utskrivet blir det Art 2 Ride. Vad man ska läsa in i den förkortningen vet jag inte men den kanske kan tyckas fyndig?

Upphovsmannen till detta system att träna hästar är amerikan, Will Faerber, och han säger sig sitta inne med sanningen om hur hästar ska tränas för att få ett långt, skadefritt och lyckligt liv. Med en stark core…

Hippson hade tidigare i år en artikel om mannen, läs här och jag fick idag en länk med ett av hans träningstillfällen skickad till mig. Det är ett Youtubeklipp som ni kan titta på och bilda er en egen uppfattning om detta system är bättre eller kanske inte, än det vi har idag.

För den nyfikne finns det säkert fler klipp att hitta på nätet. Jag är mer än nöjd med detta.

Annonser

One thought on “Remontridning

  1. Han har även på sin Website länkar till fler videos, med problem lösning och instruktion på flera olika hästar. Speciellt flera klipp på samma hästar som han bygger upp top line (vet ej top line på Svenska ) på, och visar hur den lilla gropen, som finns på många hästar, i halslinjen precis framför manken kan byggas upp med rätt muskler. ..

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.