Vi har alla ett ansvar

Ibland blir det lite mycket av det goda. Hästar, ridning och utbildning är mitt jobb och när dessa ämnen halas upp och ner på det ena sociala mediet efter det andra, dag ut och dag in, kan jag bli lite… utmattad.

Jag ska inte fortsätta att peta in pinnar i brasan utan mer reflektera över sakernas tillstånd så här lite i efterhand.

Det finns fler tolkningar än en på hur hästar ska ridas, det är uppenbart. Det är i mina ögon upp till var och en som sitter till häst att ta sitt ansvar och efter bästa förmåga se till så att hästarna får uppgifter de kan klara utan att de på något vis fara illa eller få men.

Det finns ett Tävlingsreglemente där allting som ska ske på en tävlingsbana med omnejd finns beskrivet. Det är upp till vår domarkår att tolka och döma efter det som står beskrivet där, oavsett vem som för ögonblicket råkar finnas inne på arenan.

Det finns många som vill komma till tals och uttrycka vad de anser, om specifika ekipage eller dressyrridning i allmänhet. Så länge det är sakligt och konstruktivt ris eller ros är det helt ok tycker jag, vi vill ha en öppen sport och det finns mycket som är positivt med det.

Jag lämnar ämnet där tills vidare, det finns saker att fundera över och det kommer jag att göra.

För övrigt glider jag runt i lite semestertempo, med lite jobb någon dag då och då. Sommaren är rolig för det dyker alltid upp någon gammal ryttare från förr som är på genomresa och gärna vill ha lite hjälp.

Imorgonbitti ska jag träffa ett par sådana och det är alltid inspirerande att se hur de utvecklats sen sist vi sågs.

Fick en rolig present på posten idag av en vän/elev som varit på Irland och shoppat upp sitt hästbestånd.

Vad sägs om ett tränarmagasin? Det kanske är en affärsidé att plagiera? 20160718_215600

Jag ska tillbringa lite tid iallafall med att se hur mycket bättre jag kan bli på i princip allt inom hästsport, t o m ”How do I make my cob stand out…” eller vad som gäller för grenen ”Showponies”

Läste att det varit en paneldebatt eller liknande under Falsterbodagarna där ämnet varit unghästutbildning. En bra grepp för det finns många tolkningar på hur det går till också.

Läser i ”Ridinstruktion” R1 från 1932(!!) om inridning. Där står följande:

” – Det första vilkoret för att dressyrarbetet skall kunna fortgå med utsikt till framgång är således, att remonten frigjorts från den inre spänning, som förorsakats av de nya och ovana förhållandena, och att hans muskelsystem så utvecklats och stärkts, att han obesvärat kan röra sig under ryttarens vikt.”

Det är inga nyheter precis att den unga hästen behöver tid och varierad träning för att kunna bli en stark och atletisk tävlingshäst.

Fortsatt god sommar!   /  Kajsa

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s