10.000 kronorsstarten

Falsterbo levererar… Där är som vanligt omväxlande väder, hittills mer lerigt och kallt än dammigt och varmt. Har jag hört, för i år är jag är fullt nöjd med att hålla ställningarna hemma och läsa inkomna rapporter från hästvärldens mötespunkt.

Stjärnor tänds och stjärnor släcks, eller pensioneras. I år var det Scandic som vid sin avgång fick publikens ovationer och tårfyllda applådåskor. Det lär ha varit en känslosam stund inne på Stora Banan. Jag lipade när jag såg det på fb för duktiga hästar är det mest rörande jag vet.

Skvaller och prat runt tält och arenor i Falsterbo når ända hit och det var så jag fick höra uttrycket ”10.000 kronorsstarten”. Någon har räknat ut att det var vad det kostade att göra EN start i ett av unghästchampionaten. Allt inräknat och baserat på en start, alltså inget avancemang till finalen.

Det kostar att ligga på topp, eller vilja ligga på topp.

Att det kostar pengar i vår sport är ingen hemlighet. Helsingborgs Dagblad hade en sedelbuntarartikel om ämnet häromdagen ”När pengarna är slut – försvinner talangen?”. Den kan du läsa här och sen fundera om du tycker som skribenten.

Jag har en egen mycket tillförlitlig informationskälla vad det gäller hästpriser och aktuella hästköp/försäljningar. En av mina unga ryttare, vi kan kalla den S, är en fena på att hitta information på sociala medier. Om informationen finns tillgänglig så vet S vem som har ny häst och vad den kostat  S håller för närvarande också stenkoll på allt som finns till salu i hästväg i Sverige eller inom norra Europa. Det ska eventuellt köpas en häst så småningom.

S har suttit på olika läktaren i Falsterbo och uppdaterat sin mamma och mig om viktiga händelser. T ex att en häst som enligt uppgift nyss köpts för 1,2 miljoner, vägrade ut sig i någon klass.

Det var en nyttig erfarenhet för S. Det kan vara lätt att tro att det är enkelt att köpa sig framgång om man har gott om pengar… Ridning är aldrig enkel.

S håller också extra reda på vilka hästar som finns annonserade i Horse and Hound. Brexit gör så pundet rasar så hästarna är prisvärda. Jag har meddelat S att jag mer än gärna åker med till UK för att kolla när hon hittat lämpliga kandidater.

Men, då satte S:s ömma moder ner foten. ”Jag är inte intresserad av att köpa klippkort till er på Ryan Air, du är ju så himla petig Kajsa” Så gick det roliga i stöpet.

Ja, jag är petig och det kommer jag fortsätta vara. Det har visat sig genom åren att historien gärna upprepar sig. Det behövs ofta ett kallt granskande öga när hästköpare och hästsäljare är i farten

Senast igår avstyrde jag en affär. Det var en tysk hopphäst som via Danmark av minst 37 anledningar och 4 ryttarbyten( p g a sjukdomar,skador eller om det var förlorat intresse) hamnat hos en försäljare i Skåne.

Hästen var 7 år, enligt uppgift av ”någon” otroligt begåvad inom hoppning. Uppenbarligen hade det gått snett någonstans i karriären för nu var denna häst till salu för ynka 75.000:- Ett klipp med andra ord.

Den tilltänkte kunden är en s k hobbyryttare i medelålder utan tävlingambitioner. Ja ni förstår ju vad hon blev glad över att få möjligheten att köpa en superbegåvad om än knappt riden häst för en spottstyver. Hon var inte fullt lika glad när jag på förfrågan vänligt men bestämt avgav mitt veto. Som man frågar får man svar…

Världen är förunderlig och jag fortätter att sätta mig på tvären.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s