Luddigt?… men det handlar om könsfördelning

Jag skrev ett inlägg om vår kvinnodominerade ridsportgren, dressyren. Men på något vis uttryckte jag mig luddigt. Eller så gick mina tankar fortare än tangentern så jag bromsar tankebanorna lite nu och försöker igen.

Min reflektion  den dagen var, när jag läste resultatet från SM-kvalet för seniorer vilket reds på Nationaldagstävlingarna/Strömsholm, att klassen hade 32 starter varav 4 var män. Alltså en väldigt sned könsfördelning…

Det är nog rekordmånga män så här i modern tid och de placerade sig som nr. 1, 2 och 6. Den fjärde manliga ryttaren hamnade lite längre ner.

I finalen som reds i GP Kûr idag, blev ordningen lite annorlunda och slutresultatet i SM blev att guld- och silvermedaljen gick till män, Patrik Kittel och Mads Hendeliowitz.

Det reds samtidigt Junior-SM, där startade 0 killar, 29 tjejer, SM för Unga ryttare där det var 2 killar, 21 tjejer samt Riksmästerskap U 25 med 0 killar och 13 tjejer.

Ridskolorna runt om i landet kämpar för att locka killar att börja rida och inte minst för att de ska fortsätta när de väl börjat. Efter vad jag förstått går det sådärbra hos en del och lite bättre hos andra. Men tjejerna är många, många fler

Min fråga för dagen är, och det känns inte så luddigt nu när jag lagt ut texten en aning: När börjar killar egentligen rida dressyr och var?

Någon mer än jag måste väl funderat på den saken och är det samma när hoppryttarna gör upp om sina SM-medaljer? Att killarna dyker upp på seniornivån och lägger beslag på topplatserna?

Jag tror att Kristian von Krusenstierna är den ende av de detagande manliga seniorryttarna som hållit på att tävla dressyr på elitnivå sen ponnytiden. Så när han började, det vet jag.

Visst är det värt att reflektera över?

Hur könsfördelningen var på de deltagande hästarna detta SM har jag ingen aning om men det är en annan fråga.

Jag har som sagt inte firat Nationaldagen på Strömsholm utan varit hemma, jobbat lite och servat de som bygger på vår altan. Jag har också hunnit besöka det senaste tillskottet hos familjen från Norrland jag skrev om häromdagen i inlägget En lång historia….

Får jag presentera nr 18 (tror jag) i den stora Zarah-familjen…

IMG_1973

Endast fyra dagar gammal är denna lilla fröken, ännu namnlös och e. Sir Donnerhall ue. Zsa Zsa Gabor – Caprimond

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s