En sadel eller två…

En långlivad sadel som ingen vill ha

En långlivad sadel som jag tror ingen vill ha

Under vintern har jag av olika anledningar funderat över det här med sadlar.

In/utpassning, stoppning ut eller stoppning in. Sadlar för extra bogfrihet, sadlar för bättre lårstöd (?), sadlar i kalvskinn, sadlar annat skinn och sadlar med luftkuddar. Bruna sadlar med dekorsömmar eller svarta utan. Bomlöst eller med bom är också en valmöjlighet.

Just det, en nära nog oändlig uppsjö av möjligheter. Det finns i direkt anknytning till denna omfattande sadelmarknad nästan lika många personer som erbjuder sina tjänster för att passa ihop sadel, häst och ryttare.

Sadelinprovare gör sadelutprovningar, så sammanfattades saken i en artikel jag läste. Jag vet inte hur utbildningen till sadelinprovare går till men jag antar att den är lång för det verkar vara väldigt komplicerat att utföra jobbet. Hästnäringen  är stadd i utveckling, det kommer nya yrkeskategorier hela tiden och idag fick jag lära mig ytterligare något, det finns sadeltekniker! Jag vet inte exakt vad titeln innebär, kanske är det en kombo av sadelmakare och inprovare, jag ska forska

Jag. har denna veckan kontaktats av två av varandra helt oberoende ryttare som båda hamnat i omöjligt läge med sina av proffsinprovare utprovade sadlar.(Det gäller att hålla tungan i styr) Jo, bägge har anlitat sadelinprovare vilka har åberopar någon form av examen eller legitimation.

Båda ryttarna har alltså sadlar som är speciellt utprovade till deras hästar (fast nu passar de inte längre) inom de senaste 7-8 månaderna och båda sadlarna är nu också totalt utdömda av andra inprovare/sadeltekniker. Rådet till båda ryttarna, byt sadel!

Hur i hela fridens namn kan det vara möjligt? Det handlar om två hobbyryttare som med var sin högst normal vuxen hobbyhäst köpt var sin sadel av etablerade märken i prisklassen 25-35.000:-. Nu står båda med en ”ny” sadel som tappat två tredjedelar av sitt nypris vilka  måste säljas för att nya ska passas in.

Stackars människor, de är i sin hängivenhet mot hästarna tämligen utsatta måste jag säga. Det kan väl inte vara raketforskning precis att hitta en passande sadel till en vanlig häst?

Mitt eget sadelhandlande genom åren har inte ekonomiskt inte gynnat någon mer än mig själv. Samma märke har det blivit och låååångt samarbete med sadlarna har gjort notan billig. Tack och lov…

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.