Lite mindre lätt…

”Vi tarrr och rrrrider skolan öppna till vänsterrr”

Jag kan höra de där rullande r:en om jag blundar trots att det gått många år.  Hans Helge Rasmussen, en gång kapten i det militära, god tävlingsryttare och FEI International Dressage Judge stod i manegen och menade att jag skulle göra just det där ”Skolan öppna till vänster”

Nu kan jag erkänna att där och då hade jag ingen koll. Jag visste att fram- och bakdel skulle gå på olika spår men det fintstilta, det där med ställning – böjning – tvärning, det var överkurs.

Men hur det var så gjorde jag som jag sett andra göra, hästen var förmodligen på tygeln och jag fick med beröm godkänt. Tur, men hur gick det till?

Jag minns inte men med tiden och goda tränare blev jag bra  på att rida ”skolan öppna” både till vänster och höger. Något jag hade lovat mig själv när jag satt på Hans-Helges kurs och inte hade en aning

Så här står det i TR II:2016-03-15 08.09.41

”Öppna

Hästen ska, med tydlig eftergift i inre sidan vara ställd i nackenoch böjd i bålen från rörelseriktningen. Bakdelen ska, utan attframifrån sett) bakbenen korsas, gå på spåret och framdeleninnanför, varvid inre frambenet trampar framför och förbi detyttre. Hästens böjning i inre sidan ska vara så stor att inre bak-och yttre framhov går på samma spår (tre spår) i en konstantvinkel mot spåret om ungefär 30 grader.”

Nu kommer jag till min fundering, varför ”För lite böjning” är den absolut vanligaste kommentaren om en öppna i ett domarprotokoll?

I en korrekt öppna på tre spår är böjningen i bålen på hästen ytterligt liten. Det jag som tränare oftast ser som avvikelse från det optimala är att hästarna blir framtunga, tappar balans och samling och då klarar ingen häst att visa en korrekt böjning i bålen. Men då är det inte ”för lite böjning” som är felet utan balansen och brist på samling. Som ett följdfel försöker ryttaren böja halsen och nu blir det svårt att reda ut vad som är vad.

Öppnan försvinner ur programmen efter Int I för att ge plats åt piaff och passage. Kanske är det tur, för det är ovanligt att betygen på rörelsen kryper över 7. Betyg 8 (bra) förekommer ibland i bedömningarna men jag har vid min högst ovetenskapliga undersökning av protokoll mycket sällan sett någon på en öppna.

Så ett tips för att höja procenten, öva på och bli ruggugt bra på att rida ”skolan öppna”!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s