Snabbast ur startblocken?

Om jag frågar 10 ryttare vad de tränar på till vardags så kommer 9 av dem att svara övergångar, övergångar och övergångar. Den tionde kommer med all säkerhet att säga tempoväxlingar.

Det ligger i tiden, nästan överallt matas ryttare med budskapet ”Träna övergångar” och det är otroligt bra, när det fungerar. Hästen ska bli, om den inte redan är: alert, snabb på små hjälper, elektrisk, elastisk, framför skänkeln och allmänt atletisk. Ingen dålig lista att uppfylla för en häst och min stilla undran är, vad ska ryttaren vara?

Ryttaren kan vara erfaren och kunnig med en häst som är välskapt och välriden och då går det jättebra. Hästen kommer att klara sina snabba övergångar i balans och med avsett resultat kunna korta och länga sina steg/språng på ett ändamålsenligt sätt.

Ryttaren kan vara oerfaren men oerhört ambitiös och sitta på en outbildad häst, då kan det gå lite mindre bra. Hästen (eller ryttaren) begriper inte hur den ska bete sig utan blir stressad,springer fortare och blir hängande i handen. Det blir inte den där tjusiga mellantraven eller eleganta samlingen och frustrationen är ett faktum. Ur den där situationen kommer aldrig något positivt.

Jag träffar ofta ekipage, senast ett i helgen, som hamnat just i det läget. Hästen springer, ryttaren försöker klamra sig fast på en mycket stötig och oelastisk rygg och driver samtidigt mer för att hästen skall ”ta i” eller ”gå fram” (några av de mest misstolkade utrycken i hästvärlden)

Ja, det är inte så himla lätt. Jag var på en clinic för några år sen med en av dressyrens världsstjärnor, ämnet för dagen var/blev ”Speed-control”. Jag blev och är fortfarande lätt konfunderad över denna något onyanserade diciplinövning. Tänkte under den dagen på de  hästar som skulle behöva genomgå de där övningarna när åskådarna med sina blandade kunskapsnivåer kom hem och skulle omsätta sina nya intryck. Det var inte bara proffsryttare på läktaren!  Nya, förresten… Det är inget nytt i att hästen ska vara lätt för och framför skänkeln!

Rivstart...

Rivstart…

Det går ju som bekant inte att rida alla kusar på precis samma vis. Balans och spänst är viktigt men vem tränar en tänkt dansör på att komma snabbt ur startblocken för att i nästa ögonblick tvärnita?

Följande kan väl alla som har Grönt kort för det står i TR II:

DRESSYRENS GRUNDPRINCIPER
Moment 230
Dressyrens mål
Dressyrens mål är att utveckla hästen till en atletisk individ genom
harmonisk utbildning. Resultat blir en lugn, mjuk, lösgjord och
smidig häst. Den blir också förtroendefull, uppmärksam och villig
så att perfekt samförstånd med ryttaren kan uppnås.
* Korrektheten och kvalitén i utbildningen visar sig genom:
* Renhet, regelbundenhet och frihet i gångarterna.
* Harmoni, lätthet och ledighet i rörelsernas utförande.
* Lätthet i framdelen och engagemang i bakdelen som kommer
  ifrån en livlig framåtbjudning.
* Accepterande av bettet med eftergift och genomsläpplighet utan
  spänning eller motstånd

Övning ger färdighet och många hästar skulle få en mer positiv uppfattning om sin uppgift om de fick öva i lugn och ro. Fart är inget svårt att åstadkomma när balans, smidighet och förståelse finns. Kyra är bra på att beskriva, hon brukar säga att: – Kan du inte, gör det långsammare. Hinner vi med, hinner oftast hästarna med.

Caramia   Här är en fin häst som lärt sig trava riktigt bra

Caramia
f -12 e. Floricello Här är en fin häst som tränat många övergångar i lugn och ro. Foto: Ronny Kangas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s