Stå still…

Det är en förutsättning för ridning att jag kommer upp i sadeln. I princip varje dag ser jag ryttare som hoppar på och även av hästen i farten. Ur ett säkerhetsperspektiv är det helt vansinnigt och vad som är vinsten med att slänga sig på i farten vet jag inte. Jo om hästen har gjordtvång, då är det befogat om det är enda sättet att ta sig upp

Träning av stillastående borde automatiskt ingår i hästens utbildning . Så bråttom har ingen så det inte finns tid för att stå still ett eller fler ögonblick.

Väldigt tidigt i en dressyrhästs tävlingskarriär ingår halt-stillastående. Det är relativt enkla poäng att hämta hem om det läggs lite extra tid på att öva på det momentet.

Ett bra sätt att belöna hästen under arbetet är att låta den stå stilla en stund. Den får ta sitt beröm i lugn och ro och jag som ryttare kan nyttja ”stoppet” med att tänka till eller bara slappna av och klappa mig själv också.

Ibland är det hästens tidigare erfarenheter eller rutiner som gör att den inte kan stå still. Inget att skylla på säger jag, det går tämligen snabbt att lära den nya rutiner. Är du beväpnad med konsekvens och tålamod är det snart gjort.

Det finns kloka ord skrivna om vikten av att hästen kan och vill stå stilla.

”Vid halten ska man särskilt ge akt på att hästen står lugnt på alla fyra benen. Med tiden förlänger man halten för vänja hästen vid att villigt bära ryttarens vikt även i stillaståendet. På samma sätt måste ryttaren ge akt på att hästen står stilla efter uppsittning tills hjälper ges för framridning. Inget är för båda parter otrevligare och skadligare för hästens fostran än om djuret nervöst trampar omkring”

En fin halt

En fin halt

 

 

 

 

Annonser

One thought on “Stå still…

  1. en gång i tiden, jobbade jag hos en uppfödare. Inriktning dressyrhästar. Hon lärde hästarna redan från de var små, att när man stannade, så stod man still, ”på alla 4 ben”. Gärna med lite utstrålning, sådär som man vill ställa upp dem vid visning vid hand.

    Smart-eller hur?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s