Gediget hantverk eller quickfix

”Så lär du hästen att stå lugnt och stilla vid uppsittning.”

Bild ur Ponnyklubben lär dig rida. 1978

Bild ur
Ponnyklubben lär dig rida. 1978

Hippson ridsportmagasin har detta ämne i en av sina artiklar i det nya numret. Säkerhet vid hästhantering är ett ämne som aldrig blir uttömt, det händer olyckor i onödan varenda dag.

Att hästen SKA stå still vid all hantering är en självklarhet. Lika självklart som att borsta tänderna innan du går och lägger dig!  Det finns inga om och men, där är jag stenhård. Har hästen inte lärt sig att stå stilla så kommer du inte upp eller för den delen inte heller av, på ett säkert sätt alltså. Jo, jag undantar galopphästar, där gäller annat.

Ibland tror jag att det betraktas som lite fräckt att hoppa på i farten, att det ska signalera ”kolla vad jag kan!” Det är inte fräckt, det talar egentligen bara om att det finns brister i hästens grundutbildning och i ryttarens handhavande.

Vanliga förklaringar till att någon hoppar på i farten är att hästen är spänd, har gjordtvång, är pigg, jag brukar alltid göra så, bla bla bla. Undanflykter säger jag. Av alla de hästar jag sett springa igång ett ridpass så är det en promille som verkligen har gjordtvång. För dessa hästar finns det också oftast en lösningar på problemet, men det tar tid.

Tid, tid och återigen tid. Det tar tid att utbilda hästar, att få dem att förstå vad, hur och varför. Är utbildaren dessutom orutinerad tar det en evighet, men det är en lärorik evighet.

Lär hästen från början att stå still vid all avsutten hantering så är det oftast inga problem att få den att stå still vid upp-/avsittning.

Att börja dagen med att jaga runt efter hästen med borsten, för att rykta och sadla skapar bara dåliga vibbar. För att inte tala om hur hovslagaren får det med sin uppgift, eller veterinären om och när det blir dags.

Inridning av hästar har på sina håll de senaste åren blivit någon form av quickfix. ”Svårhanterliga” hästar, dvs de som inte är insuttna och ridbara inom 3 veckor skjutsas iväg till olika problemlösare. Där kan det hända både det ena och det andra och ibland kommer hästen därifrån med en manual tjockare än psalmboken. ”Tusen extra trix för att komma upp och rida på just på denna häst”, skulle kunna vara namnet på den handboken.

Det kan kännas lätt att slå sig för bröstet och mena att ”jag har lösningen, jag kan det här” men så upplever inte jag det. Förr eller senare i en hästutbildares karriär träffar du på den där hästen som sätter hela din yrkeskunnighet på prov. Då gäller det att omförhandla tidsplanen, tänka till och beväpna sig med tålamod.

När du löst problemet är tanken att vem som helst kunna sitta upp på hästen, utan att ha en massa märkliga trix för sig och lugnt skritta därifrån.

Det går att jämföra med att åka tåg. Gå på tåget när det står stilla vid perrongen så är det enkelt och säkert. Försöker du att hoppa på tåget i farten är det långtifrån säkert att du lyckas eller ens överlever. Och du skulle aldrig skylla det ev misslyckandet på tåget, eller hur?

 

 

Annonser

One thought on “Gediget hantverk eller quickfix

  1. Kan bara hålla med, och nu när det är så vanligt att gå upp med pall blir det ännu mer viktigt att hästen står still så den inte dessutom trasslar in sig i pallen med sin ryttare hängande halvvägs upp i sadeln :-O
    AnnamariaG

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.