Träning vs uppvisning

Tempo, det måste vara ordet inom dressyr vilket har flest olika tolkningar . Som nummer två kommer Eftergift. Vi hade ämnet Tempo uppe till diskussion på träningen igår (igen) och det tål att pratas om många gånger för tempo är m/s och bjudning är INTE lika med fart.

Det är väldigt stor skillnad på utbildning/träning och tävling. Att utbilda en häst innebär inte alltid att det tempo hästen f n jobbar bäst i är det tempo som en domare skulle sätta en 8:a på. Väldigt ofta ser jag hästar som springer på i framvikt vid träning, för att någon domar vid hästens senaste tävling  skrivit att hästen ska gå med ”Bättre bjudning” eller att den ska gå ”Mera framåt”.

Domaren dömer det den ser där och då och sätter poäng utifrån det ideala i just den klassen. Det är domarens uppgift, ryttarens är att ge hästen den bästa resan genom sin utbildning.

Om hästen har begränsade gångarter, beroende på vad det nu kan vara, så blir de inte bättre av att rida fortare…  Gångarterna utvecklas med styrka, balans och smidighet hellre än fart.

En av mina favorittränare jag haft i livet, Major Hans Wikne, olympiaryttare och i många år chef för Ridskolan Strömsholm tillika domarutbildare, sa en gång till mig: Det gäller att som ryttare och hästutbildare ta medvetna avdrag. att våga göra lite mindre av något här och där för att i framtiden utveckla och bli bättre. Alltså t ex trycka på lite mindre i en ökning för att behålla takt och balans, för att om ett tag med mer träning kunda rida ut större steg med högre betyg som resultat. Att ta sig tid att göra en extra halvhalt, även om Ökad travdet blir lite rörigt.

Det är som att bygga ett hus, bra grund ger ett stabilt hus som står länge.

 

Annonser

One thought on “Träning vs uppvisning

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.