Hästar köpes, ett hett ämne!

Slängde ut en fråga på fb igår, om varför hugad spekulanter i hästköpartankar hellre åker till andra länder för att hitta sin springare än köper här i Sverige

Det blev som jag väntat mig en lång tråd och faktiskt ännu mer respons ”bakom gardinerna”, alltså där bara jag kunde läsa. Precis som väntat går också åsikterna om varför isär.

Det visar sig att jag kan dela in de som tänkt och tyckt om saken i ganska klart avgränsade intressegrupper. Jag har försökt göra en vettig sammanfattning och så här blev resultatet:

  • Uppfödarna, alla vill få fram (eller anser sig fått fram) en stjärna. Därav anledningen till att de vid betäckning naturligvis valde bland de mest populära hingstarna. Såklart, för det är den stjärnan som betalar för resten av försöken som fallit mindre väl ut. Uppfödarna skulle naturligvis önska att alla köpare betalade vad hästen faktiskt kostat att producera, för förväntad framgång och även för eventuell förädling som gjorts av produkten. Summan varierar ganska stort, mest beroende på förväntad framgång om hästen är 4 år eller yngre. De vill att intresserad köpare ska hålla sig till vad som sagt angående avtalade tider vid visning samt att det ska finnas en förståelse för att deras verksamhet är vit och att inga bud ”under bordet” tas i beaktande. De anser att Sverige i stort är ett mycket bra land för en häst att växa upp i, faktiskt bättre än de andra europeiska länderna. Hästhållning i Sverige är ju som bekant övervakad från många håll. Med andra ord: Köp i Sverige!
  • Utbildarna, de som utvecklar och förvaltar de ädla springarna för försäljning anser oftast att svensk hästutbildning väl kan mäta sig med den som görs i utlandet. Här kostar det förstås mer att hålla häst och personal, kom ihåg skatter och moms, så därför är priserna på jämförbara hästar oftast högre i Sverige än i utlandet.
  • Hästhandlarna, en yrkesgrupp som emellanåt kämpar mot fördomar och och dåligt anseende tycker sällan något. De köper, säljer och hoppas på det bästa, ingen återgång = bra affär.
  • Veterinärerna, på klinik eller inte har ett styvt jobb med att hålla reda på de senaste trenderna inom avikelser i hästhälsan. Ska det göras gårdsbesiktning, klinikbesikkning och ska det tas 14 eller 414 röntgenbilder? Vad säger i så fall  bilderna och till vems fördel, säljare eller köpare, är utfallet? Behövs det blodprovas, ultraljudas eller arbetsprovas? Kan eventuella besiktningar och röntgenplåtar som gjorts i utlandet godkännas som dom är?  Och vad får, eller kanske ska en en besiktning kosta?
  • Köparna, alltså den gruppen jag egentligen ställde min fråga om vill gärna köpa den allra bästa hästen till det i förhållandet allra bästa priset. De vill kunna se på många hästar på färre ställen. Alltså inte åka land och rike runt för en titt  här och en där. De vill se hela och rena hästar, i startgroparna när de på avtalad tid anländer till avtalat ställe. Hästen ska gott och väl motsvara den beskrivning som gjorts innan, den ska helst vara röntgad u.a och kunna visas riden under bra förhållanden, om den är i den åldern. Finns det en angiven utbildningsnivå, t ex Msv Dressyr, vill de att hästen SKA kunna byta galopp säkert och bra. Inte bara kunna flänga över i andra galoppen i full fart eller byta fram och bak i olika moment även om felaktigheten knappt syns.

Detta är i korthet vad som framkommit. Om jag gör en snabbanalys utifrån detta och av lite av det som sagt mellan raderna så är det alltså fortsatt som det alltid varit. Köparna vill ha mer för sina pengar och säljare vill ha mer pengar in i börsen.

Det som gör mig som tränare mest fundersam är att det är utbildningen på hästarna eller avsaknaden av den, som verkar vara den största stötestenen för våra svenska köpare.

Enligt uppgift så är en konkurrensmässig L:A-/Msv B-häst lättare att hitta och betydligt billigare utomlands. En inriden tre- eller lite mer utbildad fyraåring betingar oftast också ett betydligt lägre pris, om jag bortser från det absoluta toppskiktet, än vad motsvarande häst gör i Sverige. Däremot verkar det inte alltid stämma med beskrivningen av de riktigt unga hästarnas utbildning när det kommer till kritan. Qvick-fixjobb vid inridning verkar vara vanligt förekommande, även utomlands, med vidhängande senare problem för den som köpt en sådan häst. Kan bli kostsamt att rätta till.

Jag har roat mig med att sammanställa önskemålen jag ofta hör när den vanlige hobbyryttaren, framförallt de med tävlingsambitioner, gör sin kravlista inför hästköp. Som jag ser det så hade det varit enklare för alla inblandade, inte minst hästarna, om den lista hade varit lite mer förankrad i verkligheten.

Hästen ska ha tre bra gångarter. Den ska vara snygg, spänstig, elastisk och lätt i typen. Den ska vara vaken, alert  lätt i handen och känslig för skänkeln (om den är riden). Den ska helst vara mellan 1.68- 1.75 och exteriört korrekt. Hästen ska också ha ett stabilt temperament, absolut inte ”tittig” och det ska gå att rida ut den ensam eller tillsammans med andra, Den ska vara lättlastad, kunna gå ensam i hagen och vara enkel att sko. Helst också hund- och barnsäker.

Resultatet av önskelistan är den perfekta hybriden mellan Tortilas och Brunte, favoriten på ridskolan. Det finns väldig få av den typen, oavsett vilket land man letar i. Det föds också väldigt få sådana hästar,oavsett vad positivt tänkande uppfödare anser sig ha i lager. Så de som annonserar ut liknande hästar har nog överskattat sina avkommors färdigheter.

Jag blev inte klokare av detta och frågan kan fortsätta dryftas…

En av mina elever visade mig förra veckan för första gången sin ”egenproducerade” unghäst. En fin brun häst, lagom med tecken och pigg och glad.Eftersom jag sett hästens mamma kunde jag tydligt se likheten i utseendet. Gångartsmässigt var de också lika, lagom över hela linjen. Vi pratade lite om det och då sa ryttaren något väldigt klokt, ungefär så här:

”Jag vet att han inte har så mycket trav men det gör inget. Jag har ju gjort en häst till mig som jag ska ha kul med och jag visste att det skulle bli en lagomhäst som kostat lagom”

Allt går inte att köpa för pengar...

Allt går inte att köpa för pengar…

Annonser

2 thoughts on “Hästar köpes, ett hett ämne!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.