Från dåtid och framåt

Hittade en rolig film imorse. Fb är fantastiskt, det går att hitta allt. Ägnade en arla morgontimme åt att studera hur världen bästa dressyrhästar sett ut sen 50-talet. Kvalitén är usel emellanåt men det går helt klart att se att den ideala GP-uppvisningen ändrat utseende.

Vår svenske dressyrnestor Henri St Cyr är med sina 4 olympiska guldmedaljer är fortfarande ledare i medaljligan. Idag skulle det nog heta att hans häst var över tygeln men

Henri St Cyr Foto: Printscreen

Henri St Cyr
Foto: Printscreen

tiderna har ju ändrats…

Det går att zappa sig fram för filmen är över en timme lång. Ungefär på 4:26 rider St Cyr. Sen radas världsmästarekipagen upp.

Jag gillade Filatovs piaff-passageträning ungefär på 6.34 Förr hette det att ryssarna var bäst i välden på att lära hästar piaff och passage.

Liselotte Linsenhoffs uppvisning med Piaf på en liten trång arena är nästan kult och Dr Rainr Klimke på Alerich var på den tiden en av mina favoriter. Och vem minns inte Rembrants fina uppvisningar?

Det finns mycket att se på,inte minst avslutande Valegro från OS i London. Men det kan också vara på sin plats att reflektera över hur ridningens ideal har ändrats. Vad bestämde hur utvecklingen skulle gå?

Det funderar jag på…

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s