Att träna en häst, eller en dressyrhäst?

Det finns alltid en anledning att reflektera över sakernas tillstånd och just nu funderar jag över hästutbildning i allmänhet och unghästutbildning i synnerhet. Naturligtvis gäller min tankemöda de hästar som förhoppningsvis ska ha sin framtid på dressyrbanorna.

Unghäst-VM är precis avklarat, med en del goda svenska insatser och kvalen till 4-årschampionaten är synnerligen aktuella. Sen är det inte långt till Breeders på Flyinge.

Tre-åringarna har förhoppningsvis fått en bra betesperiod efter treårs-testerna i våras, några ston är säkert betäckta och de som är kvalade till Flyinge är förmodligen under igångsättning igen.

När det gäller  3- och 4-åriga gångartshästar så är det i min värld viktigt att de är i god fysisk form. Gott hull och fina muskler så långt det nu går att åstadkomma på fortfarande växande individer. Det är också väldigt viktigt att de är positiva till arbetet de ska utföra.

Ingen häst blir lycklig av att springa i ett ridhus/ridbana och öva på att visa upp stor trav eller galopp. De ska kunna svänga, helst i balans och i bästa fall kunna öka OCH minska steg och språng och de behöver också miljöträna.

Hästarna bör också gå med stängd mun (av egen vilja, inte p g a för hårt spänd nosgrimma) samt med god och elastisk kontakt med tygeln. Det handlar om några minuter inne på arenan så de hästar som har den bästa konditionen, tryggaste själarna, är bäst förberedda och förhoppningsvis de mest ändamålsenliga gångarterna kommer klara äventyret galant.

Alla vinner ju inte men vi kan ju hoppas att den bästa faktiskt gör det och att alla andra deltagande hästar kan lämna detta första eller andra utbildningsår med goda erfarenheter.

Vi håller som bäst på att förbereda och planera för en handfull unga hästar. Jag försöker

Elegant ung dam! Caramia f. - 11

Elegant ung dam!
Caramia f. – 12

att hitta sätt att arbeta dem på där de kan utvecklas efter sina egna bästa villkor.

Imorse stod jag ute i blåsten och faktiskt roade mig med att titta på hur denna lilla pärla visade upp sig för morgontidiga bilister. Kreativt tänkande och fantasi är bra att använda för att locka fram arbetslusten.

Håll till godo!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.