Vila på steget

JD 1Idag har jag pratat unghästutbildning, oavbrutet  nästan. Jo, det fanns kaffe, vatten, kaka och smörgås att stoppa i sig mellan ekipagen. Med andra ord en himla trivsam ridbana att stå på. Solsken, varmt och lagom med vind som höll borta de värsta anfallen av flygfän.

Jag har pratat om framåtbjudning, takt, tempo och till exempel vikten av att hästen lär sig fatta galopp på lätta hjälper istället för att springa igång.

Just det där med skillnaden mellan snabba springande fötter och en häst som rör sig mjukt, elastiskt med ärlig bjudning är något som jag ofta får förklara. Jag har sagt det 1000 gånger, fart är inte per automatik  = framåtbjudning.

Vila på steget och låt hästen fjädra i sin egen kropp, ungefär så är min korta version. Unghäst eller inte, systemet är samma och den röda tråden genom hästen utbildning mot svårare uppgifter är väldigt viktig. Det finns inget som heter unghästtrav eller unghästgalopp.

Om man ger sig tid att läsa i TR II står det väldigt väl beskrivet hur det ska gå till…

Moment 254
Framåtbjudning/Schvung och Lösgjordhet/Lydnad
Schvung är det begrepp som används för att beskriva överföringen av en livlig och ivrig, men ändå kontrollerad, framåtdrivande energi som utgår från bakdelen och som ger hästen smidiga rörelser. Den kommer till uttryck då hästen med mjuk och fjädrande rygg rör sig med mjuk kontakt med ryttaren hand.
Hastig fotflyttning befrämjar inte schvung utan resultatet blir snarast en flack rörelse.
Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s