Till vilket pris som helst?

Tidningen Ridsport hade en spännande artikel på sin websida imorse. Den handlade om att någon som jag inte minns namnet på hade anmält Flyinge till konkurrensverket för prisdumpning.

Det gällde unghästutbildning och om jag kommer ihåg rätt så var Flyinges prislapp på utbildning och förberedelse för visning på tre-årstest knappt hälften av den gängse taxan bland andra unghästutbildare.

När jag nu ikväll skulle gå tillbaka och läsa artikeln lite mer noggrant var den borttagen från webbsidan. Anledningen till det kan man fundera över.

Efterfrågan styr marknaden och någonstans är det svårt att konkurrera med s k lärlingsjobb. De som anlitar Flyinges tjänster är säkert medvetna om att det är elever som gör jobbet, om än under professionell handledning.

Rätt eller fel, ska bli intressant att följa ärendet vidare om nu inte locket lagts på eller om anmälaren fått kalla föter och tagit tillbaka sin anmälan.

Det finns gott om unghästutbildare på marknaden och jag hoppas det är kvalitet som avgör vem som får jobben och inte vem som är billigast. Den första perioden av en unghästs resa mot ett liv som rid- eller tävlingshäst är väldigt viktig och den behöver rutinerade lärare.

Jag har en ny elev sedan i våras som förra året köpte sig en tre-åring. Ryttaren är orutinerd och helt novis på hästutbildning. Hon är inte på något vis unik, det är lite mindre pengar som ska upp på bordet om man köper en oinriden tre-åring.

Hon har tagit på sig en svår uppgift och det har varit en krokig väg för henne och hästen det första året. Nu är de lite mer på samma våglängd och hon vill gärna visa sin fina häst på kvalitetstävlan.

Vi hade ett långt samtal om det i våras och beslutade om tidigt sommarbete för att hon skulle få tänka efter ordentligt och hästen skulle få vila.

Nu har hon bestämt sig för att satsa mot kvalitets och det blir min uppgift att försöka stötta, informera och hålla koll på att hästen klarar dressyrdelen i sin tänkta uppgift.

Det är helt annorlunda att försöka sätta in en ”nybörjare” i vad som gäller för den tävlingen och hur hon ska förbereda sig, mot att träna mer kvalificerade ekipage där det mest handlar om att tävla om en plats i toppen. En väldigt nyttig tillbakablick i hur det faktiskt är att inte kunna det vi andra ser som självklart.

Den här tjejen är klar över att hon deltar för sitt nöjes och sin egen utbildnings skull och hon är nöjd och glad med sin häst oavsett resultat.

Det finns plats för alla sorters ekipage i ridsporten, det är ”det fina i kåksången”.

En plats för alla...

En plats för alla…

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.