A B C …

Bra grundstenar, oavsett vad som ska ”byggas” är  stenarna förutsättningen för fortsatt utveckling. Bygg ett hus och slarva med grunden så har du stora problem.

När det gäller grunder inom ridning pratar vi om ”Utbildningsskalan”2015-05-04 13.05.20 och den gäller hästen.

Förr pratade vi i lite enklare ordalag om framåtbjudning, lösgjordet och schvung men det är samma innebörd.

Någon liknande skala när det gäller ryttaren finns egentligen inte. Men det handlar om sits och position, balans och inverkansridning för att hästen på bästa sätt ska förstå och utföra sin del.

Alla som utövar en sport behöver lära sig grunder. Hur du slår på en tennisboll, hur du står på ett par skidor, hur du simmar bröstsim, kurvtagning med racercykel osv.

Många hävdar att just ridning är extra komplicerad att lära sig för att vi ryttare alltid har ytterligare en levande individ att förhålla oss till. Jag ser inte riktigt den extra svårigheten faktiskt. Andra sportutövare har t ex vatten, snö, gräs, is samt olika redskap som de ska få att fungera ihop.

Jag har en dotter som åkt konståkning hela sin uppväxt vilket gjort att jag suttit och följt träning och tävling väldigt många kalla timmar i olika ishallar. Där nöts det grunder kan jag säga, balans, balans, balans. Alla delmoment i de olika hoppen och figurerna övas till utmattningens gräns innan de sätts ihop och vips hoppas det enkelhopp, dubbelhopp, trippelhopp, det görs piruetter och en hel rad andra svåra saker. Varje träningspass börjas på samma vis, grundsteg framåt, grundsteg bakåt och vändningar. Det finns säkert någon visuell beskrivning på det systemet.

Inom golf, vilket är min hobby om någon missat detta, finns precis samma nödvändighet att nöta grunder om bollen ska gå längre och rakare.

Riggat för träning, rakriktning kan man säga. Ni ser min maskot i bagen

Riggat för träning, rakriktning kan man säga.
Ni ser min maskot i bagen

Det finns väldigt få i den absoluta världstoppen inom golf som kan slå absolut raka slag. Bollen skruvas hit och dit av olika anledningar för att komma nära den åtråvära flaggan på green (Den mest finklippta lilla delen där bollen ska i hål). Alltså gäller det att få optimal träff av klubbladet på den lilla bollen för att den ska gå enligt förväntningarna.

Den perfekta svingen… I golf finns ett begrepp när det gäller grunder i svingen kallat GUBS vilket betyder: Grepp (hur man håller klubban) Uppställning (hur man står när bllen ska slås iväg) Balans och slutligen Sikte. Fxar jag att hålla någorlunda kontroll på dessa delmoment är jag en lycklig och säkert också framgångsrik golfspelare.

Sammanfattat är det alltså same same, nöter vi och lär in grunderna på rätt sätt får vi mycket roligare och blir säkrare i våra olika sportgrenar.

Alltså träna, träna och träna. Ofta, med kvalitet och ta hjälp…

”Practice doesn’t make perfect, perfect practice
does…”

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s