Det som inte får hända…

Foto: Kajsa B

Foto: Kajsa B

Hästar är stora djur och hanteringen av dem, uppsutten verksamhet såväl som avsutten är förknippade med en kalkylerad risk. Säker hästverksamhet är ett föredöme men, när olyckan är framme får det ibland riktigt allvarliga konsekvenser.

Igår var det en kvinnlig hoppryttare från en klubb här i Göteborgsdistriktet som skadades under en hopptävling, så allvarligt att hon senare avled.

För en tid sedan var det en av våra mest kända dressyrryttare som skadades allvarligt när hästar skulle tas in från hagen.

Jag tänkte på detta igår när jag var på en dressyrtävling för att följa några av mina elever. Precis när en av mina ryttare skulle göra sista uppridningen i programmet och hälsa kommer det en ryttarlös häst, med sadel och kandar, inskenandes på banan brevid där det också pågick en tävlingsritt.

Hästen for runt, bockandes på banan för att sedan fortsätta tillbaka till framridningsbanan som ligger alldeles intill. Där fortsatte den skena runt några varv tills den till slut halkade omkull och blev liggande en stund. Den reste sig av egen kraft men var ganska duktigt halt på ett bakben när den skärrade ryttaren slutligen kunde leda den tillbaka till stallet. Ryttaren hade inte skadat sig och som tur var hände inget annat heller. -Alla andra hästar verkade i det närmaste stelt förundrade över vad som hände.

Det kunde gått riktigt illa…

Detta var en tävling för rutinerade hästar och ryttare, precis som gårdagens hopptävling där dödsolyckan innträffade. Olyckan kan vara framme när vi minst anar.

Framförallt tävlingssituationen är stressande för både ryttare och hästar.  Ny miljö, trångt på framridningen, höga adrenalinhalter ställer saker på spets.

Tänk efter före, ta ingen häst för given och var rädda om alla.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.