Dessa ”små” tre-åringar…

Förra helgen var jag på den sista av årets treårstester och det var intressant, inte minst att se hur olika hästarna reagerade på framförallt miljön!

Det fanns fina hästar som hade svårt eller omöjligt att komma till sin rätt för att dom helt enkelt verkade fullständigt förvirrade. Någon kunde inte galoppera i löshoppningbanan, en annan backade runt banan för uppsuttna ridprovet. Någon häst försökte hoppa ur sin trailer och en annan vägrade gå in i sin efter avslutad övning. Publik på kortsidesläktaren i höjd med deras huvuden var vad jag kunde se absolut inte det hästarna var tränade på att möta.

Det gäller att förvalta hästarnas förmågor, och jag tror att fler av lördagens hästar hade haft lättare att visa vad de kunde om miljöträningen hade fått ta större plats i förberedelserna. Vad det gällde visningsområdena fanns det också övrigt att önska. Ska hästar visa det bästa dom kan ska t ex underlaget på löshoppning och ridprovsbana vara av GOD kvalitet. Och så var var inte fallet där jag var och tittade

Det beslutet som ingen vill ta, att dra tillbaka sin anmälan och stanna hemma om det visar sig att hästen av någon anledning inte är mogen sin uppgift, är faktiskt en del av unghästutbildningen. Komma hem med mediokra betyg i protokollet kan hända nästan vem som helst, man kan ha en dålig dag, men det är riktigt synd om det beror på att hästen inte fått en chans att växa in i sin uppgift.

Det var både proffessionella och amatörer som visade sina adepter och jag är överlag imponerad av dessa unga hästar. För många gör verkligen sitt jobb och hänger på när gäller. Står still, springer runt och hoppar, springer runt utan att hoppa och travar fint med ryttare på ryggen. De mäts och vägs, nja inte riktigt, men bedöms och fotograferas. Precis som de gör med små barn på treårskontrollen på Barnavårdscentralen!

Men som sagt, det hade varit bättre om fler hade varit mentalt förberedda. Det ska inte behövas fyra personer som hysteriskt springer efter hästen och svingar sina långpiskor för att den stackarn ska lösgaloppera.

Så generellt tror jag att det ska till mer hantering, kanske löshoppningsträning på fler olika ställen, inte mer övning på att visa spektakulära gångarter.

Lösgalopp på treårstest... Foto: Kajsa B

Lösgalopp på treårstest…
Foto: Kajsa B

 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s