Framåt eller framåt?

”Rid mera framåt!”

Det här omåttligt populära och ofta använda uttrycket kan betyda många saker. Rätt uppfattat och utfört blir resultet oftast till belåtenhet och hästen arbetar med framåtbjudning i god balans Om den ryttare som får instruktionen är mindre rutinerad och/eller dåligt insatt i hästens rörelselära samt kanske har en häst med brister i sin grundutbildning  kan resultatet bli nära en katastrof.

Hög fart är inte synonymt med framåtbjudning. Det är fullt möjligt att rida hästen fort i riktning framåt (skrämma iväg) utan att ha ett spår av ärlig framåtbjudning. Hög fart kan någon gång tyckas ”lösa”problem i ridningen men oftast bara kortsiktigt, alltså inte med någon varaktighet eller kvalitet.

Om ett högt tempo, dvs ett längre och mer markvinnande steg eller språng, ska göra någon nytta för hästen är balansen avgörande. I samma ögonblick som hästen hamnar i framvikt är farten mer till skada än nytta och då rider ryttaren inte längre ”mera framåt” utan bara nedför. Någon som sett en galopphästspringa i låg form?

Högt tempo i balans

Högt tempo i balans

En bra regel som jag tycker gäller generellt i ridning är att ”lära sig gå innan det blir dags att springa”. Det gäller att den som ger instruktionen ”Rid mera framåt!” vet hur budskapet landar.

 

Motsatsen då, lågt tempo? Jaa, det är korta, energiska steg med högre benlyft, inte långsamma, lufsiga och markbundna hovar. Där är det också viktigt att hästen ska vara självbärig, inte gå med handbromsen i, alltså upphängd i tyglarna i någon förhållen gångart.

Det är betydligt fler hästar som råkar ut för förslitningsskador på grund av för hög än för låg fart.

Det gäller alltså att ha förmågan att kontrollera steglängden för att kunna hitta det optimala balansläget och tempot, inte att rida fort eller långsamt.

Kortaste steget i balans... Valegro i träning Printscreen

Lågt tempo i balans…
Valegro i träning
Printscreen

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s