Allt är inte vad det ser att vara, även om det kallas Natural

”Parelli Natural Horsemanship är vägen till att nå dina drömmars mål med din häst som partner.”  Visst låter det bra?

Det är så verksamheten marknadsförs här i Sverige av Karin Malmberg som enligt hennes hemsida är ”Skandinaviens enda tre-stjärniga instruktör i Parelli Natural Horsemanship”

Karin Malmbergs Hemsida går att läsa här

Jag har under några år följt lite av det som läggs ut på nätet om och av Linda och Pat Parelli och deras svenska anhängare. Jag ställer mig alltid tveksam till någon om den säger sig sitta inne med den enda sanningen. Och jag har svårt att förstå varför denna versamhet skulle vara så alena saliggörande

När det gäller NH och andra ”naturliga” sätt att hantera och dressera hästar, oftast utan sadel, träns, skor och annan utrustning såsom hjälm på ryttaren är det alltid så spektakulärt. Vi som åhörare/åskådare förväntas bli slagna av häpnad och förhoppningsvis ansluta oss till hyllningskören. Köp en repgrimma, ett vitt rep och sen kan du börja din nya väg mot visionen.

Enligt min övertygelse gäller det att ha sunt förnuft och kritiskt tänkande innan det agnade betet sväljs. Och orkar ni titta på hela filmklippet nedan så förstår ni att det även hos Parelli finns sådant som inte är avsett att synas oredigerat.

Det finns ett stort mörkertal när det gäller hästhantering som inte är djurvänlig och det inom alla dicipliner. Det är så väldigt tråkigt att jag tänker mer ”Jaha…” istället för ”Va!!!!!” när avslöjanden som dessa dyker upp.

Ponnymamman som bloggar på tidningen Ridsport la upp ett väldigt bra inlägg idag. ”Hokus-pokus och idoldyrkan”  Hon tog upp en annan sida av samma sak och hade väldigt kloka reflektioner.

Det finns så mycket genuin kunskap att inhämta så varför attraheras någon av det spektakulära där hästarna får sitta emellan?

 

s

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s