I befintligt skick

Förr kunde man sälja en begagnad bil i s k befintligt skick. Det innebar att du fick ta det (eventuellt) goda med det onda. Dolda fel var inget du kunde hävda i efterhand, alltså skyll dig själv.

Det gällde att putsa upp det du ville sälja så att det bländade spekulanten och försäljningen gick som en oljad blixt. Alla var nöjda, särskilt säljaren.

Det var den gamla (o)hederliga bilhandlarens vardag och det är inget vi vill ha i hästsäljarleden.

Det finns många som handlar med hästar idag, på olika nivåer. De som säljer svårklasshästar i parti och minut och några andra handlare som säljer resten.

Riktiga hästaffärer gjordes upp efter rejält handslag- Printscreen

Förr gjordes riktiga hästaffärer upp efter rejält handslag-
Printscreen

Det finns också ganska många ”privat”personer?, alltså inte näringsidkare, som säljer hästar. Dessa hästar är nästan alla impregnerade med förmåga att plocka placeringar, helt självgående både på banan, ute i trafiken på vägen och sist men inte minst in i släp eller lastbil. Snälla mot barn, andra hästar, hovslagare och någons gamla mormor kan enkelt ta hand om dem. De är oftast till salu för att den nuvarande, frånvarande ägaren har ledsnat, vill hoppa OS eller är gravid. Dessa hästar är också friska och helt utan olater, dvs för det mesta…

Pris: I det närmaste ingenting, iallafall om man jämför med svårklasshästarna som säljs av den första gruppen hästhandlare eller lite mindre dyra om man ser till den andra gruppens hästhandlares saluhästar. Så, bara att slå till!

Kanske är det som ovan beskrivet, att de där lagombegåvade slitvargarna till hästar har alla dessa goda egenskaper men varför i herrans namn är då så många av dem i så uselt skick när de visas? Jag får ofta i uppdrag att titta på videofilmer som hugade spekulanter producerar när de är ute på sina hästletarresor. Det blir ärligt talat MIL av videos för mig att titta på. Det hade varit en roligare uppgift om det varit välskötta hästar, i god kondition både fysiskt och psykiskt.

Tyvärr är dessa hästar mycket sällan det och vad som är ännu värre, är att det verkar som ”hotet” om att spekulanter står i kö för att köpa just denna stirriga, virriga, magra, långhåriga, sällanskodda häst är ett argument för att få dig som spekulant att handla snabbt, helst igår.

Mitt råd till hästletarkåren är alltid: Tänk två gånger, låter hästens historia märklig, köp den inte. Det finns många hästar att välja mellan, titta på många och håll huvudet kallt. Att köpa en häst bara för att den är gullig, har vackra ögon, för att du tycker synd om den eller för att den i det förflutna har många placeringar är inget bra skäl.

Det finns seriösa hästhandlare och fina hästar.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s