Även de lärde tvistar

Piaff

Hästens form…en källa till debatt, som inte sällan blir tämligen högljudd. Det finns helt tydligt olika falanger inom dressyrvärlden som naturligtvis alla tycker sig sitta inne med *sanningen* Om det finns någon?!

Jag fick häromdagen frågan från en liten tjej, ”var ska hästen egentligen hålla sitt huvud när den är på tygeln?”

Fundera på den ni!  Hon hade suttit, på barns vis , helt objektivt och studerat hur olika hästarnas hållning på hals och huvud var under dressyrtävlingarna på GHS nu senast..

Jag som också var på plats kan instämma att det fanns en del varianter på ”hästens huvud ska förbli i en stadig position, som regel med nosen något framför lodplanet med eftergiven nacke som högsta punkt på halsen, utan att visa något motstånd mot ryttarens inverkan. Detta är alltså vad som står beskrivet i tävlingsreglementet både det svenska och med någon liten skillnad även i FEI´s

Printscreen

Printscreen

Det är en intressant debatt och jag läste en bra artikel som jag tycker ganska objektivt belyser problematiken när det gäller vad som egentligen händer i sporten.

”The Poll as Highest Point, Is it Still a Necessity?”

Vi står dagligen och jobbar med just detta, hästens form och nu när det är veckan för ”Handen på hjärtat – för hästens bästa”, ett ett projekt signerat Hästnäringens Djurvälfärdskommitté  läs Handenpahjartatforhastensbasta, är det väl ett ypperligt tillfälle att fundera över sakernas tillstånd.

Det gäller inte bara den internationella dressyren utan i hög grad det som görs på lite mer jordnära nivå i vartenda ridhus.

Annonser