Dyr, dyrare, jättedyrt

Nu går larmet om oskäliga priser på hundförsäkringar. Länge har det debatterats om priser och innehåll i våra hästförsäkringar och om hur de stora riskkapitalisterna köper upp veterinärkliniker och höstar in storkovan.  En kollega till mig menade i ett inlägg på fb att det är billigare att lasta hästen i släpet och resa med den till Tyskland när det behövs veterinärvård.

Det där har jag hört från fler håll och det låter väldigt konstigt i mina öron. Då måste det vara en gigantisk skillnad på veterinärvårdskostnad där och här. Bara en resa t o r med häst och släp, här från Göteborg till tyska gränsen är ju 90-100 mil!

Och var är egentligen den stora skillnaden? Även tyska företag vill väl tjäna pengar? Någon, i samma tråd på fb, visste att lönerna för veterinärer i tyskland är betydligt lägre än här. Så låga att vi har gott om tyska praktiserande veterinärer i Sverige.

Nästa påstående gällde att det finns två taxor inom djurvården, en om du som djurägare har en gällande försäkring och en, mycket lägre, om du inte utnyttjar någon. Hur funkar det?

Då är det ju inte veterinärvården som är den dyra boven utan försäkringsbolagen och deras avgifter. Det skulle vara väldigt bra för alla inblandade (nästan) om det skulle gå att bringa lite klarhet i all denna röra. Och varför dessa skyhöga försäkringspremier och många gånger evighetlånga och meningslösa dyra behandlingar?

Det finns många åsikter och väldigt lite fakta i detta ämne. Ungefär som i telebranchen är det omöjigt att jämföra de olika bolagens villkor med varandra och det finns ingen som i förväg kan upplysa om vad en ordinerad behandlingsomgång kan komma att kosta.

Har en elev som blev tvungen att tillkalla distriktsveterinären häromdagen. Knappt 10 minuters besök av veterinär för att TITTA på ett sårigt hästben och ordinera medikament kostade 2.900:-. Hade det veterinärbesöket i Tyskland kostat hälften?

Så kom igen nu alla ridsportmagasin, Ridsport, Hippson, Equipage och allt vad ni heter. Lite undersökande journalistik, vädra branchen och upplys oss brukare om varför det är som det är. För de allra flesta skulle det vara mycket intressantare att läsa än alla repotage om nya prylar och annat oviktigt!

Jag slänger ut frågan: ”Är det mycket billigare att få likvärdig veterinärvård i Tyskland och varför i så fall?”

Du som läser detta, dela gärna för stor spridning för nu sätter jag mig här och väntar på svar!

2000px-Vetlogo.svg

Annonser