Team…?

Jag fick några inside-reflektioner från Gothenburg Horse Show. Det är en stor och fantastisk grupp frivilliga funktionärer som får den gigantiska tävlingplatsen att fungera. En av volontärerna,en elev till mig, vistades hela veckan i stallarna och runt warming-up-arena och fick lite insikt i hur det går till där allmänheten inte ser. Nej inga skandaler, området är väl övervakat, men det är en annorlunda värld jämfört med lite mindre tävlingsplatser.

För det första, de flesta ryttarna tillbringar i princip ingen tid alls med sina hästar förutom då de rider, hästskötarna har jour dygnet runt.

För det andra, skillnaden är som  mellan natt och dag vad det gäller dressyr och hoppstallarna. I dressyrstallet är det lugnt och tyst, ordning och reda. I hoppstallet däremot är ljudnivån uppskruvad, det är full fart och väldigt rörigt med saker och folk överallt…

Då är det ju inte så konstigt, om nu mina uppgifter är rätt, att Rolf-Göran valde att ha sina hästar i dressyrstallet!

Läser just nu om dressyrtränaren tillika tävlingsryttaren Klaus Balkenhol, flerfaldig guldmedaljör i OS, VM och EM, och hans filosofi runt hästar, träning och tävling. Han tycker att ryttare idag tillbringar för lite tid med sina hästar.

Klaus Balkenhol Printescreen

Klaus Balkenhol
Printescreen

 

”I think it is important for the rider to build i connection with the horse, by spending time… Unfortunately, I´ve noticed many dressageriders today let everything be done for them. They have little contact with the horse”

Intressant tanke och som en parentes kan jag berätta att en söndag när jag var ute i tävlingscirkusen och det var dags att åka hem efter avslutat meeting, då var det en tävlingsryttare som irrade runt i stallarna och inte hittade till sin box där hästen varit uppstallad sen fredag morgon. Den ryttaren hade en väldigt duktig hästskötare…

 

 

Annonser