”Extra allt…”

”Med extra allt” är en del av en reklamjingel från McDonald’s tror jag. Den gäller alla extra tillbehör till en hamburgermeny för att piffa upp den, sätta extra touch på eller bara mätta mer.

Denna veckan känns det som det har gällt hästar med ”extra allt” Kanske är det den stundande tävlingssäsongen som triggar igång behoven av speciella tillbehör.

Från alla håll har jag hört om t ex vad som ska inhandlas på Euromässan eller sadelprovning, fodertillskott, nya kandar och nya frackar. Hästar har behandlats med ljus i alla möjliga former, simträning och massage. Det har pratats om kurser i utökad körkortsbehörighet för inhandlandet av nya transporter, tand- och hälsokontroller hos veterinären. Puh!!  Hoppas plånböckerna hänger med i svängarna.

Jag är själv väldigt restriktiv när det gäller tillskottsfoder i små burkar och hinkar. Jag vill veta vad det är jag stoppar i min häst, inte tro. Det finns många burkar att välja mellan, en som verkar ”inne” just nu studerade jag lite mer ingående. Till det facila priset av knappt 750 kr fick man1,5 kg av något som innehöll bl a 18 stycken aminosyror. Låter bra för brister vill ju ingen ha. Jag fortsatte läsa om aminosyror,  musklernas byggstenar  och förstod att de finns 20 st. Av dessa kan hästen själv producera 12, resterande 8 behöver den ha genom fodertillskott OM det skulle uppstå en brist.

Det finns mycket annat som hästar behandlas med och vid ett tillfälle i veckan kom vi att prata om ”Löksoppa” eller Dimetylsulfoxid  idag oftast benämnd DMSO

Det är ett intressant preparat som jag kommer ihåg från stallapoteket på 70-talet. Det stod en stor brun glasflaska i skåpet och vi var strängeligen tillsagda att aldrig använda själva. Vi trodde nog att det var någon skum dekokt eller häxbrygd som hade undergörande verkan.

Då användes den till att blistra (orsaka retning för ökad blodgenomströmning), oftast utvärtes. Underhudsblistring var något vi hörde de gjorde i travstallen. Det fanns mycket konstigt på den tiden, punktbränning var en behandlingsmetod jag minns för den vämjeliga lukten av bränt kött. Tur att tiderna ändras.

Men tillbaka till löksoppan, som jag länge trodde tillverkades av lökavkok. Sådant vågade vi aldrig fråga om, vem ville verka okunnig och dum?  Nu för tiden frågar jag om allt och har tagit reda på att detta ”undermedel” DMSO är en biprodukt från pappersmassaframställning.  Låter genast mycket mindre spännande…

Naturligtvis snokade jag vidare och violá, jag  hittade information från läkemedelsverket gällande behandling av ledinflammationer på häst. Där finns mycket intressant att läsa, bland annat står det klart och tydligt att ”det inte finns något vetenskapligt stöd för att behandla aseptisk artrit med DMSO.

Och precis just det gällde vårt samtal i ridhuset häromdagen, hjälper det att spruta med DMSO i lederna på hästarna? Hoppas verkligen att ingen häst utsätts för tvivelaktiga behandlingar

Copyright Kajsa Boström

Copyrright
Kajsa Boström

 

Annonser