Sitt rakt! Eller hur…

Av förklarliga skäl har jag många kamrater som rider och det gör att det titt som tätt ramlar in ”rapporter” om ridning och hästar, i med och motgång. Nu i veckan har jag talat med en kompis om hennes nya tränaräventyr och hennes problem med att sitta rakt, eller mer att hon  INTE sitter rakt över hästen. Är det hon eller hästen eller sadeln eller och, som sätter henne på en sida? Som av en händelse dyker det också upp en artikel i Hippson om samma ämne. Du hittar den här.

Läser jag artikel fort och utan mitt vanliga kritiska öga så står det att; naturligtvis gör dressyrridning att ryttare får sneda bäcken. Ju fler år i sadeln och ju högre upp i klasserna vi rider, desto snedare och mer smärtbelastad blir ryggslutet. Skönt, äntligen ett svar på alla frågor om detta ofta debatterade ämne. Klart att det är så! Eller?

Vad det egentligen står är citat ”oliksidighet hos ryttaren kan påverka både människa och häst”  eller ”ett oliksidigt bäcken kan komma av att man använder höger och vänster sida olika mycket” eller  ”oliksidig häst skulle alltså kunna” osv osv. Alltså är det en studie som visar på olika saker som skulle kunna förklara varför smärtor i ryggen är vanligare hos ryttare än hos andra. Precis som med allt annat, det finns ofta fler sidor på en sanning.

Kroppskontroll och insikt om den egna kroppshållningen skulle hjälpa många. Inte bara acceptera att ett bäcken är/blir snett, att nacken bara går att vrida åt ena hållet eller att en axel värker så livet blir tråkigt. Det behövs oftast bara små justeringar i kroppens mjukdelar och kanske några större i hjärnans tankebanor för att få en mindre smärtsam vardag.

Det finns duktiga människor som jobbar med just sådant. Jag har jag träffat en, Stefan Waltersson som driver Seminoff Sport & Rehab i Göteborg. Vi har gjort några olika clinics, avsuttna och uppsuttna,  där jag har talat om sits och inverkan och Stefan har berättat hur kroppen hänger ihop och arbetar. Deltagarna har fått tips om hur det går att ändra saker i eller mer ta befäl över sin kroppshållning för att undvika snedbelastningar och onödigt slitage. Stefan är så befriande okunnig om hästar vilket gör att han ser på oss ryttare med ”friska” ögon. Där går det inte att komma med ”så har vi alltid gjort” eller ”så har det alltid varit”. Och vi är många som fått hjälp, jag har inte ont i ryggen!

Vi är så duktiga idag att hålla koll på hästens utrustning. Sadlarna byts, kollas, justeras och byts igen. Underlagen vi rider på är vetenskapligt utredda och anpassade efter sista rönen och hästarna fysiska hälsa och skoning är säkerligen under kontroll.

Så varför inte ta ett tag med den egna kroppen?

Lätt på sned... men här var det hästen som hade problem Copyright Kajsa B

Lätt på sned… men här var det hästen som hade problem
Copyright Kajsa B

Annonser