Kandar vs träns…

”Kajsa, hur ska man tänka med kandaret då? Nu får man ju tävla på träns, ska man verkligen ha två bett i deras lilla mun ändå? Villrådig… ”

Frågan kom från elev häromdagen. Det är mycket prat om träns vs kandar just nu och kanske med all rätt. I efterdyningarna av  debatten om rollerkuren, nosgrimmans användande, hjälptyglarnas vara eller icke vara vet snart ingen varken ut eller in vad det gäller bett och dess inverkan.Dessutom nya regler i TR, nu kan ryttarna välja betsling.

Jag hävdar att rätt inpassat, rätt hanterat, och naturligtvis rätt inskolat vid rätt tidpunkt i hästens utbildning så är kandaret en bra del i utrustningen. Det kräver inskolning för  hästen och en kunnig ryttare med ”bra händer” men det ger ridningen nya dimensioner.

– Att använda kandar är som att spela på ett finare instrument, sa en gång en bra tränare till mig. Tänk dig en Stradivarius (världens finaste fiol) i händerna på en skicklig violinist och du får vacker musik. I händerna på en okunnig låter den som vilken fiol som helst.

valegro-1500

Rätt använt.

Väldigt poetiskt beskrivning men också väldigt pedagogisk för jag glömmer aldrig dom orden. Lätt att i fantasin se sig själv sväva runt på hästryggen och med små nästan osynliga tygeltag få hästen att förstå vad som menas Om kandaret däremot används som ett ”på-tygeln-bett” så är handhavarna i fråga helt ute och cyklar. Att med våld placera och försöka hålla hästens huvud i en viss position är alltid väldigt fel

Dålig mun

Mindre rätt.

Om hästen får problem med sin betsling, vilket är lätt att märka, GÖR något. Ändra, kolla, justera. Hästens mun är som en varningslampa, den blinkar rött vid minsta fel och det ska alltid noteras.

På nätet finns mycket, så även en intressant artikel i ämnet http://www.eurodressage.com/equestrian/2014/11/03/double-bridle-instrument-understanding

Annonser