Det händer saker med hästar

Det händer saker med hästar och det är mycket sällan av en slump. Utveckling av en häst sker för det mesta lite stegvis, ingen jämn kurva. När det är dags för ett trappsteg upp känns oftast himlen nära. Det kan var en sådana ”enkla” saker som galoppfattningar och tempoväxlingar som helt plötsligt bara funkar.

Eller så är det så att hästen vuxit in i sin kostym, börjar lägga muskler och förstå lite bättre vad som förväntas av den. Oavsett vad det beror på är känslan euforisk. De här två bilderna är tagna med 5 månaders mellanrum, i början av juni och mitten av november.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hästen heter Gloria LM e. Leredo-Gigolo-Master f. -09 (uppfödare L-M Olsson) och är en mycket bestämd dam. Ryttaren heter Johanna Drath och hon är tack och lov lika bestämd. I deras gemensamma karriär har det varit många djupdyk i svarta hål för Johanna. Svårast har nog varit att få Gloria att koncentrera sig på ryttaren. Att rida henne runt en tävlingsbana har i de flesta fall varit ett mästarprov för Johanna.

Vi träffas lite för sällan för att någon av oss ska vara riktigt tillfreds och som tur är klarar Johanna att jobba självständigt. Det finns en extern ägare till Gloria och det är Johannas mamma, Maria Hilling Drath. Hon är inte bara ägare utan också bl a dressyrdomare, uppfödare och inte minst Johannas på-pushare. Det som gjorde att Maria köpte Gloria var att de förlorade en unghäst genom olycksfall och där stod Gloria i närheten, lika svart och fin som den de hade förlorat.

Ryttare behöver stöd i sina satsningar och Johanna har förutom föräldrarna sin sambo, han är en excellent groom. Tror han rider ganska bra också, fast det har jag aldrig sett. Johanna har en lång ryttarkarriär, bl a en period på flera år som beridare i Norge. Idag delar hon dygnets 36 timmar, ja hon verkar tro att det finns så många, mellan parets nya gård, hästar och tränaruppdrag med ett civilt jobb i journalistbranschen.

Det är så himla roligt när det går bra, för alla naturligtvis och särskilt för dem som vill och satsar. I stor eller smått, förutsättningarna är olika men ingen vet vart vägen bär, så rid så det ryker!

Annonser